Sağlık için Faydalı Olan Bakımı Kolay 9 Ev Bitkisi

Kentleşmenin giderek arttığı günümüzde evimizde minik yeşil alanlar yaratarak doğayla iç içe olma şansı elde ediyoruz. Bu nedenle de son dönemde ev bitkileri yeniden popülerliğini kazanmış durumda.
Dekorasyonların ayrılmaz parçası haline gelen bitkiler, yalnızca görsel bir zevk oluşturmakla kalmıyor ayrıca sağlığımızı da olumlu yönde etkiliyor. Peki hangi bitki neye iyi geliyor? Pek çok çeşidi bulunan birbirinden güzel ev bitkileri arasında sağlığınıza faydalı olan hangileri? Merak ediyorsanız, sizi listemize alalım. Ancak, herhangi bir rahatsızlığınız ya da alerjiniz varsa evinize bir bitki almadan önce uzmana danışmanız gerektiğini de hatırlatalım! İşte sağlığa faydalı bitkiler.
Paşa kılıcı
Evlerde sıklıkla görmeye alışık olduğumuz bu bitki, hava kalitesini artırıyor. Özellikle yatak odasında tercih edilmesi önerilen trikloroetilen, formaldehit, tolüen, benzen ve ksilen dahil her türlü toksini giderir. Öte yandan bu bitki, bakımı en kolay olan bitkilerden biri olarak kabul ediliyor.
Kaktüs
Bakımı son derece kolay lan kaktüsler de sağlığa faydalı bitkiler arasında bulunuyor. Pek çok çeşidi olan bu bitki, havadaki elektriklenmeyi çekerek bulunduğu ortamdaki radyasyonu azaltıyor. Kaktüsün boyutu ve bulunduğu alan bu nedenle son derece önemli.
Yasemin
Görüntüsü ve hoş kokusuyla evinizde adeta bahar havası estiren Yasemin bitkisinin birçok faydası bulunuyor. Bu bitki, kaygıyı hafifletmede ve ruh halini dengelemede yardımcı oluyor. Yapılan bazı araştırmalara göre Yasemin bitkisinin uyku kalitesini artırmada da faydalı olduğu görüldü. Bakımı ise son derece kolay. Yasemin bitkilerinin topraklarının daima biraz nemli tutulması gerekiyor. Özellikle çiçek açtıklarında çok suya ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bitkiyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak gerekiyor.
Yelken çiçeği
Sağlığa faydalı bitkiler arasında yer alan bir başka bitki de Yelken çiçeği. Havayı temizleyen aynı zamanda muhteşem bir dekorasyon öğesi olan bu bitki, Barış çiçeği olarak da biliniyor. Yelken çiçeği havada bulunan amonyak, benzen, formaldehit, ksilen ve trikloretilen kimyasallarının temizlenmesini sağlıyor. Yelken çiçeğinin de tıpkı Yasemin gibi toprağının devamlı nemli kalması gerekiyor. Bu nedenle yaz aylarında daha sık kış aylarında ise daha seyrek sulamakta fayda var. Öte yandan zaman zaman polen üretebildiklerini, dolayısıyla da alerjiye neden olabileceklerini hatırlatalım.
Lavanta
Mor yapraklarıyla oluşturduğu enfes görüntüsüyle Lavanta evde mutlaka bakılması gereken bitkilerden biri. Lavanta bitkisinin sağlığa da pek çok faydası bulunuyor. Bu bitkinin stresi ve uykusuzluğu gidermeye; huzursuzluğu, gerginliği, kaygıyı ve depresyonu azaltmaya yardımcı olduğu düşünülüyor.
Biberiye
Biberiye bitkisi de sağlığa faydalı olan bitkiler arasında yer alıyor. Hoş kokusuyla solunum yollarının açılmasına faydalı olan bu bitki, konsantrasyonu artırmaya da yardımcı oluyor. Öte yandan Biberiye, yemeklerde de kullanılabiliyor. Biberiye tüketimi, kas ve eklem ağrılarını gidermede ve bağışıklık sistemini güçlendirmede destekleyici rol oynuyor.
Kurdele bitkisi
Kurdele bitkisi, hava temizleme özelliği ile biliniyor. Bakımı son derece kolay olan bu bitki evdeki oksijen miktarını artırıyor, 24 saat içerisinde havadaki karbonmonoksiti absorbe edebiliyor.
İngiliz sarmaşığı
Bu bitki ise özellikle astım hastalarına ve solunum problemi olan kişilere tavsiye ediliyor. Havayı temizleyerek özellikle geceleri daha rahat nefes almanızı sağlayan ve uyku kalitenizi artıran İngiliz sarmaşığı havadaki küfün yüzde 90’ını absorbe edebiliyor. Ancak bu bitkinin evcil hayvanlar ve çocuklar için tehlikeli olduğunu belirtelim.
Jerbera
Geceleri oksijen üreten bu bitki, NASA araştırmalarına göre uykusuzluk ve uyku apnesi gibi problemleri olan kişiler için en iyi bitkilerden biri. Oksijeni artıran bu bitki, uyku kalitesini de yükseltiyor.
Bitki bakımı hakkında dikkat etmeniz gerekenler
Her ne kadar bazı bitkilerin bakımı kolay olsa da yine de özen gerektiriyor. Çünkü her bitkinin ihtiyacı olan su ve güneş miktarı farklılık gösteriyor. Bazı bitkileri her gün ve bol miktarda sulamanız gerekirken bazılarınızı ise haftada bir kez sulamanız yetiyor. Nitekim, bitkilerin özelliklerine göre ihtiyacı olanı belirlemelisiniz. Ancak bitki bakımı hakkında dikkat etmeniz gereken bazı temel püf noktalar mevcut.
Her bitkinin sulama zamanı birbirinden farklıdır
Bitkilerin hepsi farklı miktarda suya ihtiyaç duyar. Bitkinizin su ihtiyacı; bitkinin türüne, bulunduğu yere, kaç yaşında olduğuna ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bu nedenle bitkinizin neye ihtiyacı olduğunu anlamalısınız.Bunu anlamak için birkaç basit yöntem de bulunuyor. Öncelikle; saksıyı kaldırın. Eğer saksı ağırsa toprak suya doymuştur. Ancak hafifse, bitkiniz suya ihtiyaç duyuyordur. Bu yöntemle bile bitkinizin ne zaman ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu keşfedebilirsiniz.
Bitkilerin hepsi güneş ışığını sevmez
Bitki bakımı hakkında bilmeniz gereken bir diğer temel nokta ise, tüm bitkilerin güneş ışığını sevmediği. Bazı bitkiler serin ve kuru ortamlara ihtiyaç duyabilir. Bazıları ise yalnızca güneşin yansımasını ister. Bu nedenle bitkinizin ne kadar güneşe ihtiyaç duyduğunu araştırmalısınız.
Doğal gübreleri kullanmak önemlidir
Özellikle ev bitkileri yetiştirirken pek çok kişi bitki besinlerini kullanmaya ihtiyaç duymuyor. Ancak bitkinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi, büyümesi ve çiçeklenmesi için doğal gübrelere ihtiyaç var. Bu nedenle bitkinize uygun doğal gübre yöntemlerine göz atabilirsiniz.
Bitkinizin bulunduğu ortamın nem değerine dikkat edin
Havadaki nem değeri bitkilerin gelişimi için son derece önemli. Bitkinizin geldiği ekosistemi bilmeniz gerekiyor. Bazı bitkiler kuru ortamlarda ölürler. Özellikle kış aylarında kombiyi çalıştırıp, evinizi havalandırmadığınızda bitkinizi kaybedebilirsiniz.
Uygun toprak ve saksı kullanımına özen göstermelisiniz
Bitkinizin geldiği ekosistemi bilmeniz gerektiğinden bahsettik. Birçok farklı toprak çeşidi bulunur. Bitkinizin asıl yetiştiği toprağı kullanabilirseniz, bu onun daha hızlı ve sağlıklı gelişmesini sağlar. Öte yandan bitkiler büyüdükçe saksılarını da değiştirmeniz gerekir. Çünkü küçük saksılarda kökleri sıkışır ve rahatça büyüyemezler.