Geçmişten Günümüze Tüm Detaylarıyla Homeopati Nedir?
Modern tıbbın gelişmediği yıllarda insanlar, hastalıkların tedavisi için alternatif tıp uygulamalarından faydalanıyordu.
Bitkiler, ışık, masaj hatta çeşitli ritüellerin gerçekleştiği ayinler bile tedavi yöntemleri arasında sayılıyordu. Ancak çağın değişmesi ve teknolojinin ilerlemesiyle tedavi yöntemleri de değişiklik gösterdi. Modern tıpta yaşanan gelişmelerle birlikte, alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamaları daha az bilinir hale geldi. Nitekim Antik uygarlıkların kullandığı bu yöntemler eskisi kadar yaygın olmasa da hala kullanılıyor. Akupuntur, Ayurveda, Hipotermi, Siddha, Fitoterapi ve Homeopati günümüzde modern tıp uygulamalarına ek olarak kullanılan tamamlayıcı tıp uygulamaları arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ise alternatif tıp yöntemleri arasında en çok tercih edilen uygulama; homeopati. Homeopati nedir, nasıl uygulanır?
Homeopati nedir?
Homeopati sözcüğü Yunanca olan “Homeos” ve “Pathos” kelimelerinin birleşmesinden meydana geliyor.. Homeos sözcüğü “benzer”, pathos sözcüğü ise “acı” anlamını taşıyor.
Homeopati; 18. yüzyılın sonlarında Alman doktor ve eczacı Samuel Hahnemann tarafından bulunan ve vücudun kendini doğal olarak iyileştirmesine yardım eden bir tedavi sistemi olarak biliniyor.
Alternatif tıp yöntemleri arasında yer alan homeopati daha geniş anlamıyla; bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya uygulanmasıyla tedavi edilebileceği inancına dayanan bir yöntem. Bu yöntemde amaç; vücudun kendi iyileşme mekanizmalarını harekete geçirerek vücudu iyileşme sürecine zorlamak.
Homeopatinin temel ilkeleri nelerdir?
Homeopati, bir alternatif tıp yöntemidir. Dolayısıyla modern tıp uygulamalarını destekleyici olarak, bir uzmana danışılarak uygulanabilir. Bu tedavi yönteminin iki temel ilkesi bulunur;
- Hastalığın nedenini bulmak ve böylelikle hastalığın belirtilerini de ortadan kaldırarak tedavi etmek
- Bir bütün olarak vücudu güçlendirmek
Homeopati nasıl uygulanır?
İlk olarak, 1796 yılında Samuel Hahnemann tarafından uygulanmaya başlanmış olan homeopatide, ilaçlar arka arkaya defalarca seyreltilerek hazırlanır. Seyreltme işlemi sebebiyle homeopatik ilaçların farmakolojik olarak herhangi bir etkisi bulunmaz. Homeopati yöntemi plasebo etkisi yaratarak fayda sağlayabilir.
Dr. Hahnemann’a göre; “Hastalık, kişideki semptomların (belirtilerin) bütünüdür. Semptomlar ise yaşam gücünün dengesindeki bozulmanın bir dışa vurumudur. Homeopatik tedaviyle yaşam gücü dengelenir, bu yolla hastalık semptomları ortadan kalktığında hastalık da tamamen iyileşmiş olur. Yok edilmiş hastalık, sağlık demektir.”
Nitekim bir uzman hekim onayı olmadan homeopati tedavisi tavsiye edilmez. Bu tedaviden önce mutlaka uzman hekime danışılması gerekir.
Plasebo Etkisi nedir?
Plasebo etkisi; bir kişinin hastalığı için kanıtlanmış tedavi edici etkisi olmamasına rağmen bir ilacı aldığında kendisini daha iyi hissetmesi durumudur. Başka bir deyişle, farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma halidir.
Plasebo etkisinin tarihi 1950’lere kadar uzanıyor. Ancak bu konuda bir dönüm noktası olarak kabul edilen çalışma 1955 yılında Henry Beecher tarafından yayınlanan ‘ Kuvvetli Plasebo’ adlı makalede ortaya koyuluyor. Beecher’ın yürüttüğü çalışmaya göre veriler; tedavi sürecinin ortalama yüzde 35.2’ sinin plasebo etkisine dayandığını ortaya koyuyor. Beecher’ ın çalışmasından bu yana bu konuda sayısız çalışma yapıldı ve pek çok farklı sonuç elde edildi.
Homeopatik ilaçlar nelerdir? Nasıl elde edilir?
Homeopatik ilaçlar, doğal ilaçlar olarak da adlandırılabilirler. Bu ilaçlar, tamamen doğadaki kaynaklardan elde edilirler. Homeopatik ilaçların yaklaşık yüzde 70’i bitkilerden, yüzde 20’si minerallerden, diğer kısmı da hayvan, bakteri gibi kaynaklardan elde edilir. Homeopatide kullanılan arnica, veratrum, lycopodium gibi bazı bitkiler ve fitoterapide kullanılan belladona, kinin gibi bazı ilaç hammaddeleri klasik tıpta kullanılır. Homeopatik ilaçlar bu maddelerin enerjilerini açığa çıkaran ‘potansiyalizasyon’ yöntemiyle hazırlanır. İlaçların hazırlanışı ise özel bir eczacılık tekniğiyle gerçekleşir. Bu ilaçlar ileri derecede sulandırılır ve mekanik enerjiye tabi tutulur.
Bu ilaçlar, “homeopatlar” tarafından hazırlanırlar. Homeopat olabilmek için özel bir eğitim almak gerekir. Homeopatlar ilaçları uygun şekillerde ve dozlarda hazırlarlar. Homeopatik ilaçlar; krem, jel, sıvı damla, tablet gibi çeşitli formlarda bulunabilir.
Homeopati hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir?
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre homeopati en sık kullanılan alternatif tıp uygulamaları arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre Avrupa ülkelerinde bu yöntem toplam nüfusun yüzde 50’sinden fazlası tarafından kullanılıyor. Yine aynı oranda tıp doktoru ise bu yöntemi, tamamlayıcı bir tedavi olarak hastalarına öneriyor. Ancak herhangi bir uzmana danışılmadan homeopati uygulanmaması gerekiyor.
Homeopati yöntemi özellikle; alerjik hastalıklar, üroloji ve jinekoloji rahatsızlıkları, ruhsal rahatsızlıklar, mide ve bağırsak enfeksiyonlarının tedavisinde tercih ediliyor.
Verilere göre modern tıp tedavilerine ek olarak kullanılan homeopatiyle tedavi edilen rahatsızlıklar şu şekilde;
- Migren ve diğer baş ağrıları
- Depresyon, panik atakları, korkular
- Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri
- Çocuk hastalıkları ve gelişim problemleri
- Alerjiler, cilt hastalıkları
- Solunum yolu hastalıkları, astım
- Romatizma, eklem ve kemik hastalıkları
- Üşütmeye yönelik hastalıklar, grip (üst solunum yolları enfeksiyonları-ÜSYE)
- Kadın hastalıkları, menstrual düzensizlik
- Kadınlarda buhran dönemi, menopoza giriş zorlukları
- Kıskançlık, ağır üzüntü
- Kanser önleme, kanserin tamamlayıcı tedavisi ve kemoterapi sonrası tedavi
- Değişik organsal hastalıklar (kalp, sindirim sistemi, akciğerler, kemik, kas vs.)
- Psikosomatik hastalıklar
- Şeker, karaciğer hastalıkları
- Böbrek ve idrar yolları hastalıkları